Minden lövészeti sportban kulcsfontosságú
a testünk feletti teljes kontroll. A fegyver sütése folyamán jelentkező
leggyakoribb hibák hatványozottan érvényesülnek és fejtik ki negatív hatásukat.
Bármilyen fegyvert használhatunk,
bármennyire is helyesen tartjuk, ha nem vagyunk felkészülve a lövéskor
keletkező hatásokra, vagy nem gyakoroltuk be a fegyver helyes sütését
szárazedzések keretében, hibázni fogunk. Szeretett sportunk jellegéből adódóan
pedig, rengeteg lehetőséget találhatunk, amit hibáztathatunk természetesen
magunk helyett.
A legfontosabb természetesen, hogy
fegyverünk a lehető legpontosabban össze legyen hangolva ergonómiai
adottságainkkal, a használt lőportöltettel, lövedékkel. Érdemes igénybe vennünk
tapasztaltabb lövésztársaink segítségét, esetleg belövő állványon tesztelni
fegyverünk szórását. Ha mindezzel megvagyunk, elkezdhetjük tökéletesíteni
sütési technikánkat.
A helyes sütés 4 legalapvetőbb
eleme:
1. helyes testtartás: A helyes testtartás megtalálása azért fontos, hogy a sütés
pillanata utáni időszakban, míg a lövedék a csőben megteszi útját, célon tudjuk
tartani fegyverünket. Ez csak akkor lehetséges, ha testünk a lehető
legtermészetesebb, izom feszültségektől mentes helyzetben van a lövés
pillanatában. E helyzet megtalálását rövid próbálkozással a legegyszerűbb
megtalálni: helyezkedjünk el a megszokott célzó pozícióban, majd hunyjuk be
szemünket, és a lehető legjobban csökkentsük az izomfeszültséget. Ha a fegyver
csöve bármely irányban elmozdul a célról, korrigáljuk testtartásunk
megváltoztatásával. Ez többnyire horizontális (vízszintes irányú) kitérést
eredményez, melyet lábaink pozíciójának változtatásával korrigálhatunk.
2. A fegyver helyes kézben tartása: Csak úgy, mint a testtartás esetén, a fegyver
fogásának megkeresése is egyéni próbálkozás eredménye. A cél az izomfeszültség
nélküli, kényelmes fogás. A sütő kéz esetében figyelnünk kell arra is, hogy a
mutatóujj szabadon mozoghasson, és kényelmesen az utolsó ujjpercünk érje el az
elsütőbillentyűt. Álló puska lövészet esetén a tartó kéz pozícióját úgy kell
beállítanunk, hogy a lehető legkevesebb izommunkát
igénylő tartást megtaláljuk. A legtöbbek által preferált tartás pontlövészetre
így a csípőre helyezett könnyökkel támasztott tartás, mely magasságát a tenyér
hüvelyk és középső-mutató ujjának összezárásával vagy szétnyitásával
állíthatjuk. Álló pisztolyos lövészet esetén nagyon fontos a markolat helyes kialakítása
(alakja, anyaga, stb), az elsütőbillentyű megfelelő pozíciója, amik a fegyver helyes megfogását
és tartását biztosítják.
Figyeljünk arra, hogy a tartás
magasságát se izommunkával akarjuk beállítani, mivel a sütés pillanatában
izmaik azonnal relaxált állapotba akarnak majd kerülni, minek következtében a
cső ez esetben is le fog térni a célról.
3. helyes légzés: A lövés leadásának ritmusa nagymértékben függ a helyes légzés
megtalálásától. A közhiedelemmel ellentétben nem visszatartott lélegzet mellett
kell leadni a lövést, mivel a légcsere megszakítása miatt jelentkező fokozott
légzési inger a szervezet szempontjából stressz helyzetként jelentkezik, s így
lehetetlenné teszi a pontos célzást. A legcélravezetőbb, ha folyamatos be- és
kilégzés mellett tanulunk meg lőni.
A helyes lövész szekvencia:
ˇ
belégzés (közben célra emeljük a fegyvert)
ˇ
lassú kilégzés (közben célzás)
ˇ
lassú, kontrollált sütés
ˇ
kilégzés (fegyver továbbra is a célon)
ˇ
belégzés (fegyver leengedésével)
Ha a lövést nem adjuk le, úgy a
szekvencia végén egy (vagy a pihenéshez szükséges) teljes ütem kihagyása után
kezdjük el. Ne tartsuk a kilégzési periódus vége utána fegyvert, tanuljuk meg
nem ellőni a lövést, ha a kezünk már remegni kezd vagy látásunk veszt
tisztaságából a hosszú célzási idő miatt.
4. Az elsütőbillentyű helyes kezelése: A helyes sütési mozdulat az egyik
legfontosabb feltétele a szabadon mozgó mutatóujj. A sütést mindig az utolsó
ujjpercünkkel végezzük, figyelve arra, hogy az ujj közben ne érjen hozzá az
agyazáshoz. A sütés folyamata lassú, folyamatos húzás legyen. Ne akarjuk
hirtelen, kampányszerű húzással megkeresni fegyverünk sütését. Ne akarjunk
"pillanat felvételként" azonnal rásütni, ha úgy érezzük egy
pillanatra összeállt az irányzék és célkép. Általában ilyenkor követjük el a
rámarkolásból és bebólintásból adódó legnagyobb hibákat.
Engedjük, hogy fegyverünk magától süljön
el, amikor ő akar a kiegyensúlyozott, folyamatos húzás hatására. Gyakorolni
kell szintén, hogy ne ijedjünk meg az elsütő mechanizmus megmozdulásától,
zajtól és visszarúgástól, mert amíg a lövedék a csőben van, ki tudjuk téríteni
a helyes irányból a nem akart mozdulatokkal. Ez hatványozottan jelentkezhet
nagy űrméretű, hosszú csövű fegyverek esetében.
1. Jó fegyver, jó markolat, jó lőszer(jó töltet, jó lövedék).
2. Izomfeszültség mentes tartás.
3. A szárazedzés legyen a
mindennapi gyakorlási rutin része.
4. Tudatos gyakorlás éles lőszerrel
(felkészülés a fegyver mechanikai hatásaira, zajára, visszarúgására).
5. Visszarúgás és zajhatások
maximális csökkentése (fülvédő, kisebb lőportöltet, stb).
6. A lövedék csőben töltött
idejének lerövidítése (könnyű lövedékek vagy rövidebb cső).
7. Könnyen, súrlódásmentesen
működő, gyors-, és precíz elsütőszerkezet (erős főrugó, schneller, könnyű
kakas, rövid kakas út, stb).
8. Maximális összpontosítás, a
célzásra, és a lövésre fordított figyelmünket semmi sem vonhatja el.
9. Nyugodt, kipihent állapot (talán
ez a legfontosabb).
1. A leggyakoribb az akaratlan
mozdulatok által okozott hiba.
2. Ugyan az a hiba, kiegészülve
akaratlan előre irányuló vállmozdulattal. A lövész kompenzálni akarja a
visszarúgást.
3. Helyes sütés, de helytelen
tartás. A sütés pillanata után az izmok rögtön elernyednek és leengedik a
fegyver csövét, még mikor a lövedék a csőben van.
4. Helyes a tartás, jó a célra
tartás, de a lövész túl sokáig tartja a fegyverét az indokolatlanul hosszú
célzás miatt, és a sütés pillanatára az izmok elfáradnak. Meg kell tanulni
sütés nélkül letenni a fegyvert, ha az optimális célzási időt valamilyen okból
meghaladta a lövész!
4. A sütő kéz a billentyű elhúzása
közben görcsösen rámarkol az agyazásra (markolatra), vagyis nem csak a mutató
új vesz részt az elsütésben.
5. A lövész a sütés után
hátramozdítja a vállát. Ok, a helytelen tartás, a puska például nincs a vállba
szorítva rendesen.
Készült Németh Balázs írása alapján